by adamfaiz
.
.
.

Oh! Syirah
PRA-U USM
5 comments
Hi everyone! So, this is my second for this year. I may not be able to update new entries for this year as I will go back to my life as a student since 2nd semester will start in 9 days. :') sobsobsob..
I've decided to share some pieces of information about my pre-u study because there are many people out there still have no idea about this programme. I'm not sure kalau my surrounding je yg tak tahu pasal program ni or org lain pun experienced the same thing heheh. 
First of all, I'm currently studying at Kolej Mara Kulim. Ada 4 programmes kt sini. Those programmes are
  • Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (Matrikulasi KPM)
  • Asasi Universiti Malaysia Kelantan- MARA (Asasi UMK-MARA)
  • Foundation in Science and Technology Universiti Kuala Lumpur L (FiST UNIKL)
  • Pra-universiti Universiti Sains Malaysia (Pra-u USM)
Since I am a pre-u usm student, I will talk about my programme. I'm sorry if you're looking for information about other programmes because I don't know about other programmes. 

So, program ni boleh apply dekat website MARA Tak boleh apply dekat UPU. Dear SPM leavers, right after result SPM keluar, rajin-rajinlah cek website mara. REMEMBER! MARA opens this application only for a week Kalau dh terlepas, jangan menyesal! 

Program pra-u usm ni kebanyakan pelajar-pelajar mrsm tahu sbb dorg dah didedahkan dengan program-program mcm ni. I was a sekolah harian student and at first I had no idea psl tajan mara and stuff smpilah one day my teachers suruh apply MARA and other scholarships. takde pun my school's seniors yang study under this programme so memang betul2 tak tahu langsung pasal program ni.

So under program ni, MARA akan taja uolls okay? Mara taja dari foundation smpilah hbis degree (insyaAllah) tapi ada syarat2 yg ditetapkan. 

What is pre-u usm programme? Program ni persediaan sebelum smbung degree dekat USM. Syllabus pre-u usm ni gabungan matriks, foundation, A-level. Lebih kurang macam tulah.. Tapi klu nk dibandingkan dengan foundation lain, rasanya test program ni lagi senang. hehehe. 

Subjects

kat sini untuk sem 1 ada 6 subjek yg akn dipelajari oleh para pelajar.

  • English 
  • Math (markah masuk pointer)
  • Biology (markah masuk pointer)
  • Physics (markah masuk pointer)
  • Chemistry (markah masuk pointer)
  • Pendidikan Islam 
  • Computer
"4 subjects je yg akn masuk pointer?!" YES! so takdelah terbeban sangat nak bawa banyak subjek. Oh ya. SPM leavers, jangan buang buku spm korang sbb syllabus spm adalah basic. tak kiralah korg masuk foundation ke matriks ke pre-u ke. Korg blh refer balik spm notes korg kalau lupa heheeh.
Syllabus pre-u ni ada belajar new topics ada belajar pasal topics spm tapi lebih detail. Contohnya, topic dalam subjek fizik pasal force. Korg akn belajar balik pasal keseimbangan daya tapi lgi dalam sbb ada tambah topik mcm static. Pointers untuk program ni dikira 60% examinations 30% assignments 10% quiz.

Suasana pembelajaran

Dekat sini kitorg panggil lecturers cikgu. heheeheh supaya tak rasa gap antara students and tenaga pengajar besar. semua cikgu2 kat sini baik2! very supportive! kalau nk dekat2 exams mereka akn bg kata2 semangat. Mereka ni macam parents kita kt sini. Kelas akn start pukul 8 pagi sampai 4.30 petang untuk hari Ahad sampai Rabu. Kalau hri khamis kelas start dri pukul 8 pagi smpi 11.20 pagi. Oh ya. Ada lecture and kelas tutorial and lab. Time lecture, students akn belajar syllabus baharu, dalam kelas tutorial pula, students akan buat latihan tentang topik yg dh belajar. Waktu lab pula, students akn buat amali experiments semua tu.

Class

patutnya ada 5 buah kelas untuk setiap batch class A,B,C,D,E tp batch syirah ada 4 kelas je, A,B,C,D and sepatutnya 1 kelas ada 40 org lebih tapi sebabkan ada 4 buah kelas je so cam ramai sikit satu kelas. My class ada 51 students.(banyaknyaaaaa!! tak fokus ah cenggini) tapi jgn risau sebab wktu kelas tutorial and lab akan dipecahkan kepada beberapa kumpulan tuto. ada 4 kumpulan tuto. so satu tuto akn ada 12 org centu. haaa, tkdelah rasa cam terpinggir time kelas tuto. senang sikit nk tnya cikgu soalan.

Homeroom

setiap hari isnin akn ada perjumpaan homeroom. homeroom ni mcm kumpulan tuto tapi lagi sikit ahli dia. 8 org mcm tu and 1 guru penasihat. So function homeroom ni mcm family angkat kt sana. Kalau ada apa2 masalah boleh je cerita kat dorg. :D Banyaklah aktiviti yang korg akn buat sama2. Contohnya picnic mkn durian sama2. sedap :DD

Asrama

Asrama ni ada cube ada bilik. So ikut nasiblah. Siapa dapat bilik untunglah! besar! hehehehe
Gambar cube syirah tkde. gmbr bilik nanti syirah update, okey? heheheeh
Makanan disediakan 5 kali sehari. Breakfast, brunch, lunch, dinner, and supper. Kalau lapar lagi tak tahulah XD
Allowance akan dpt RM100 per month. So, use it wisely okehh?

Outing
So, kt sini boleh outing dekat Kulim Landmark atapun dekat Aeon Mall Bukit Mertajam (besar! mcm2 ada hahaha). kt kulim Landmark ada je wayang, starbucks, bowling. Hari apa je yg blh outing? Hari khamis lepas pukul 2.30 ptg, hari jumaat and sabtu nk kluar breakfast pun boleh. (pergilah engko keluar kalau kempuinan makan roti canai). Curfew. Ha.. batch2 lepas kena balik kolej sblm pukul 7 mlm, tp start batch kitorg paling lmbt balik pukul 10 mlm. yay !! (jgn engko berjimba x ingt dunia. balik lah. tak elok kluar mlm2) batch lepas ada jdual outing. mcm minggu pertama, hri khamis je girls blh outing. hari sabtu boys ... ha lebih kurg cmtu. tapi batch kitorg dh tkde dh peraturan centu. mksudnya korg blh kluar outing 3 hari tu tnpa mengikut jdual. eheheheh



so that's all. I hope this entry can help you who still in dilemma whether you should accept this programme or not. heeheh. 


5 Comments:

Blogger Unknown said...

Salam akak .Saya dapat tawaran pra u usm untuk sesi 2019/2020 . Saya nak tanya akak , macam mana suasana pembelajaran di kmku ? Saya dari sekolah harian dan saya belajar semua subs sains dalam bhs melayu.Sebenarnya saya agak risau sebab di kmku belajar dlm bhs eng . Saya risau lambat catch up . Boleh tak akak kongsi dengan saya tentang tips study akak dekat sana ? Saya berminat untuk sambung dentistry utk degree . Berapa pointer yg perlu saya capai ? Terima kasih akak , saya betul2 confuse skrg ni sama ada nak tetima ke x tawaran ni😞 I really need your help😭

2 May 2019 at 17:41  
Blogger Unknown said...

Salam akak .Saya dapat tawaran pra u usm untuk sesi 2019/2020 . Saya nak tanya akak , macam mana suasana pembelajaran di kmku ? Saya dari sekolah harian dan saya belajar semua subs sains dalam bhs melayu.Sebenarnya saya agak risau sebab di kmku belajar dlm bhs eng . Saya risau lambat catch up . Boleh tak akak kongsi dengan saya tentang tips study akak dekat sana ? Saya berminat untuk sambung dentistry utk degree . Berapa pointer yg perlu saya capai ? Terima kasih akak , saya betul2 confuse skrg ni sama ada nak tetima ke x tawaran ni😞 I really need your help😭

2 May 2019 at 17:41  
Blogger syahirah said...

@Unknown Waalaikumussalam. Tahniah!! So, mengenai soalan awak tentang bahasa tu I don't think it is a big problem. Boleh je bawak because teacher tak fully explain in english. Ramai je kawan saya yang time spm belajar dlm bahasa melayu, including me hihihi. Alhamdulillah, boleh je survive.

Pasal tips study tu, rajin2kanlah jumpa tcr atau tnya kawan kalau tak faham. Jangan tangguh smpi berminggu-minggu baru nk tnya. terus tanya kalau tk tahu. Kalau boleh, lps habis lecture buat revision. Kalau tak sempat, at least buatlah conclusion apa yg dh belajar dlm setiap subjek. Contohnya maths, keluarkan formula apa yg belajar and bila nk guna formula tu. Kalau bio and chem boleh buat mind map. Don't worry pasal tak boleh survive. Cikgu-cikgu (kami panggil lecturer kt sana cikgu) kat sana semua baik sgt. Memang mereka akn guide awak satu per satu. Tak ada yg garang. Mereka mcm ibubapa kita kat sana. Last but not least, kalau boleh, jgn study sorg2. Ajaklah kawan sbb bljr dgn kawan blh fix konsep yg korg salah faham.

Pointer utk dentistry:
Pasal pointer ni, sebab bilangan pelajar yang pihak USM ambil untuk course dentistry amatlah terhad. Jadi, lebih baik dapatkan 4.00. Tak mustahil utk dptkan 4.00 flat nih, kalau faham apa yg belajar, insyaAllah mudah je nk dpt.

Terima tawaran atau tolak?
Pasal ni, saya suggestkan awak terima dulu sebab mula-mula saya tak nak sebab tak de kawan yg prgi sana. tapi terima jugak sebab belum cuba belum tahu.

6 May 2019 at 17:18  
Anonymous Anonymous said...

Hi saya ada dapat tawaran untuk pre u usm and in the same time saya ada dapat juga offer untuk asasi UM. Can you please help me decide which one is better?

7 May 2019 at 01:54  
Blogger syahirah said...

UPDATE:

@Anonymous Tahniah saya ucapkan kepada awak! Kalau tanya saya pre-u USM ke PASUM, which one is better, of course saya akan jawab pre-U USM, hehe but insyaAllah saya cuba untuk tak berat sebelah. tapi maaflah kalau berat sebelah hehehe. Sebenarnya semua ada pro and cons. Saya akan cuba ulas ttg pre-u USM & pasum dri beberapa aspek. Harap2 ulasan ni boleh bantu awak. err.. agak pnjg heeheheh

1. Bilangan students
For pasum, pengambilan students yg apply dekat UPU teramatlah banyak. Setiap tahun pengambilan pelajar sebanyak 1000 ke atas manakala pre-u USM hanya <250 tapi satu lecture ada dalam 50 orang jugak (pre-u usm) and satu lecture hall for pasum ada 300 students.
My friend told me that lecturer dorg baik. Maybe semua lecturer baik? but dkt KMKu ni, kitorg mcm rapat gila dgn lecturer. Kitorg pnggil lecturer kitorg teacher. Kitorg ada homeroom mcm bdk mrsm punya. Homeroom ni mmg kitorg slau buat aktiviti sama2. Picnic, makan durian semua sama2 sebab nk eratkan hubungan antara family angkt kitorg kt KMKu. Sorry, tak arif sgt psl pasum punya mcm mna

3. Subject yg masuk Pointer
This one, hmm.. kalau pre-u USM, untuk sem 1, hanya ada 5 subjek je yg you ada exam walaupun awak belajar 7 subjects ( math, phy, chem, bio, pendidikan Islam, typing) tapi for 2nd sem, hanya ada 4 subjects yg akn masuk pointer. (ada 7 subjects jugak)
Kalau pasum, sem 1 ada subject Bio I, Bio II, Chem I, Chem II, maths Phy I Phy II. For sem 2: Bio 3, bio 4, math 2, math 3, chem 3, chem 4, phy 3, phy 4. Tapi masuk pointer hnyalah 3 best subjects and math is compulsory. Kiranya, dorg pecahkanlah. My friend (pasum student) said, tough but best. heehheeh.

4. Course degree
Kalau pre-u USM, BUKAN 100% awak akan ditempatkan dekat course medic atau farmasi mahupun dentistry sebab nanti sebelum habis sem 2, awak kena isi 5 pilihan course yg awak minat dkt usm. kalau pasum, pasum is asasi yg ada MQA so, layak utk mohon UPU. Tak semestinya awak PASUM, awak sng nk dpt course yg awk minat dkt UM. Ada je kes kena lelong. Advantage pasum is, awak sng nk mohon course yg awk minat tak kira university mana pun. Let saylah awak nk pursue course pharmacy, awak boleh je mohon pharmcy UKM, USM, UM, uitm, etc. Tapi dgn syarat awak jga pointer ah. Tak kiralah awak pre-u usm ke pasum ke, kalau tak jaga pointer, awak akn dilelong.

5. Enviroment
Enviroment dkt kmku ni dia mcm bukanlah dekat tengah bandar macam UM. mcm kami nk outing pun dalam 12 minit. Naik grab rm5 dan ke atas. kalau mcm UM, dekat je outing. tengah bandar kot. pre-u usm ni mcm sekolah sikit eheheh, sebab curfew and sistem homeroom semua tu. kalau pasum, awak nk balik subuh esok pun okay!

6. Financial Aid
untuk aspek ni, kalau awak memang taknak susahkan mak ayah sara awak punya pengajian, eloklah tu.
pre-u usm ni under MARA so memang dh ada pinjamankan? pinjaman MARA ni boleh ubah, kalau perform byk balik hnya 25% OR boleh tkr jd biasiswa terus. + dekat kmku awk tkyah risau psl duit untuk makan, sebab dewan selera akn sediakn mknan utk awak. Tapi, kalau UM, awak nk sambung degree, boleh je klu nk suruh parents awak tanggung. tak ada masalah. tapi nk buat pinjaman tu, agk susah nk cari yg tak ada bunga mcm MARA eheheh


7. dusun kmkulim. (saya suka suana kampung, sebab penat duduk kt bndr. ehek)
yang ni tak tahulah apa kaitan tapi saja nk cerita ehehehe,. kat kmku ni ada byk pokok yg ada buah. manggis, nangka, durian, rambutan etc. semua free. awk hnya perlu petik je kecuali durian sbb durian gugur bila dia masak je. hehehe. mcm kitorg sem 1 ada pesta durian. setiap homeroom (ada dlm 8 org), dpt 7 biji durian. perghhhh sedappppp terukk wei !!!



itu sahaja. saya harap awk dpt buat keputusan yg baik! Good Luck!

10 May 2019 at 13:36  

Post a Comment