by adamfaiz
.
.
.

Oh! Syirah
PRA-U USM
0 comments
Hi everyone! So, this is my second for this year. I may not be able to update new entries for this year as I will go back to my life as a student since 2nd semester will start in 9 days. :') sobsobsob..
I've decided to share some pieces of information about my pre-u study because there are many people out there still have no idea about this programme. I'm not sure kalau my surrounding je yg tak tahu pasal program ni or org lain pun experienced the same thing heheh. 
First of all, I'm currently studying at Kolej Mara Kulim. Ada 4 programmes kt sini. Those programmes are
  • Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (Matrikulasi KPM)
  • Asasi Universiti Malaysia Kelantan- MARA (Asasi UMK-MARA)
  • Foundation in Science and Technology Universiti Kuala Lumpur L (FiST UNIKL)
  • Pra-universiti Universiti Sains Malaysia (Pra-u USM)
Since I am a pre-u usm student, I will talk about my programme. I'm sorry if you're looking for information about other programmes because I don't know about other programmes. 

So, program ni boleh apply dekat website MARA Tak boleh apply dekat UPU. Dear SPM leavers, right after result SPM keluar, rajin-rajinlah cek website mara. REMEMBER! MARA opens this application only for a week Kalau dh terlepas, jangan menyesal! 

Program pra-u usm ni kebanyakan pelajar-pelajar mrsm tahu sbb dorg dah didedahkan dengan program-program mcm ni. I was a sekolah harian student and at first I had no idea psl tajan mara and stuff smpilah one day my teachers suruh apply MARA and other scholarships. takde pun my school's seniors yang study under this programme so memang betul2 tak tahu langsung pasal program ni.

So under program ni, MARA akan taja uolls okay? Mara taja dari foundation smpilah hbis degree (insyaAllah) tapi ada syarat2 yg ditetapkan. 

What is pre-u usm programme? Program ni persediaan sebelum smbung degree dekat USM. Syllabus pre-u usm ni gabungan matriks, foundation, A-level. Lebih kurang macam tulah.. Tapi klu nk dibandingkan dengan foundation lain, rasanya test program ni lagi senang. hehehe. 

Subjects

kat sini untuk sem 1 ada 6 subjek yg akn dipelajari oleh para pelajar.

  • English 
  • Math (markah masuk pointer)
  • Biology (markah masuk pointer)
  • Physics (markah masuk pointer)
  • Chemistry (markah masuk pointer)
  • Pendidikan Islam 
  • Computer
"4 subjects je yg akn masuk pointer?!" YES! so takdelah terbeban sangat nak bawa banyak subjek. Oh ya. SPM leavers, jangan buang buku spm korang sbb syllabus spm adalah basic. tak kiralah korg masuk foundation ke matriks ke pre-u ke. Korg blh refer balik spm notes korg kalau lupa heheeh.
Syllabus pre-u ni ada belajar new topics ada belajar pasal topics spm tapi lebih detail. Contohnya, topic dalam subjek fizik pasal force. Korg akn belajar balik pasal keseimbangan daya tapi lgi dalam sbb ada tambah topik mcm static. Pointers untuk program ni dikira 60% examinations 30% assignments 10% quiz.

Suasana pembelajaran

Dekat sini kitorg panggil lecturers cikgu. heheeheh supaya tak rasa gap antara students and tenaga pengajar besar. semua cikgu2 kat sini baik2! very supportive! kalau nk dekat2 exams mereka akn bg kata2 semangat. Mereka ni macam parents kita kt sini. Kelas akn start pukul 8 pagi sampai 4.30 petang untuk hari Ahad sampai Rabu. Kalau hri khamis kelas start dri pukul 8 pagi smpi 11.20 pagi. Oh ya. Ada lecture and kelas tutorial and lab. Time lecture, students akn belajar syllabus baharu, dalam kelas tutorial pula, students akan buat latihan tentang topik yg dh belajar. Waktu lab pula, students akn buat amali experiments semua tu.

Class

patutnya ada 5 buah kelas untuk setiap batch class A,B,C,D tp batch syirah ada 4 kelas je, A,,C,D and sepatutnya 1 kelas ada 40 org lebih tapi sebabkan ada 4 buah kelas je so cam ramai sikit satu kelas. My class ada 51 students.(banyaknyaaaaa!! tak fokus ah cenggini) tapi jgn risau sebab wktu kelas tutorial and lab akan dipecahkan kepada beberapa kumpulan tuto. ada 4 kumpulan tuto. so satu tuto akn ada 12 org centu. haaa, tkdelah rasa cam terpinggir time kelas tuto. senang sikit nk tnya cikgu soalan.

Homeroom

setiap hari isnin akn ada perjumpaan homeroom. homeroom ni mcm kumpulan tuto tapi lagi sikit ahli dia. 8 org mcm tu and 1 guru penasihat. So function homeroom ni mcm family angkat kt sana. Kalau ada apa2 masalah boleh je cerita kat dorg. :D Banyaklah aktiviti yang korg akn buat sama2. Contohnya picnic mkn durian sama2. sedap :DD

Asrama

Asrama ni ada cube ada bilik. So ikut nasiblah. Siapa dapat bilik untunglah! besar! hehehehe
Gambar cube syirah tkde. gmbr bilik nanti syirah update, okey? heheheeh
Makanan disediakan 5 kali sehari. Breakfast, brunch, lunch, dinner, and supper. Kalau lapar lagi tak tahulah XD
Allowance akan dpt RM100 per month. So, use it wisely okehh?

Outing
So, kt sini boleh outing dekat Kulim Landmark atapun dekat Aeon Mall Bukit Mertajam (besar! mcm2 ada hahaha). kt kulim Landmark ada je wayang, starbucks, bowling. Hari apa je yg blh outing? Hari khamis lepas pukul 2.30 ptg, hari jumaat and sabtu nk kluar breakfast pun boleh. (pergilah engko keluar kalau kempuinan makan roti canai). Curfew. Ha.. batch2 lepas kena balik kolej sblm pukul 7 mlm, tp start batch kitorg paling lmbt balik pukul 10 mlm. yay !! (jgn engko berjimba x ingt dunia. balik lah. tak elok kluar mlm2) batch lepas ada jdual outing. mcm minggu pertama, hri khamis je girls blh outing. hari sabtu boys ... ha lebih kurg cmtu. tapi batch kitorg dh tkde dh peraturan centu. mksudnya korg blh kluar outing 3 hari tu tnpa mengikut jdual. eheheheh



so that's all. I hope this entry can help you who still in dilemma whether you should accept this programme or not. heeheh.